Tuin van Bloei & Groei

Van schaarste naar overvloed

We kunnen vaak niet anders dan in ‘schaarste’ denken. Ik kan me goed herinneren dat mijn moeder altijd tegen mij als kind zei: “waar denk je dat ik het vandaan moet halen, mi m…..”?! (dit is dan de nette versie versie 😉

Zij maakte me toen niet blij, maar feitelijk had ze gelijk. Wat er niet is, is er niet. Van een kale kip kan je niet plukken toch? Nu als volwassene ervaar ik steeds meer hoe deze mantra van ‘schaarste’ een kat- en muisspel kan worden. Te weinig of geen geld / huisvesting / werk /sociale relaties / vul maar in/ is immers zo tastbaar dat deze schaarste het enige kan worden wat er wel is. Schaarste vult je hoofd, het neemt alle ruimte in, het is dagelijks ‘in your face’.

 

Schaarste kan zelfs zich tot een ‘mindset’ vormen en ons elke dag herinneren aan onze beperkingen, belemmeringen en achterstand (als anderen dat al niet voor ons doen). Het geniepige van deze mindset is dat het ook het ‘zicht’ kan blokkeren. De mogelijkheden in/van je omgeving komen voorbij, maar je blijft alles vanuit de schaarste zien. Dus zo kan die dagelijkse struggle je niet alleen vermoeien, of afstompen, het kan je ook verblinden.

 

Mijn gedachte achter Bloei & Groei – bij de oprichting drie jaar geleden – was om los te breken van deze mantra van schaarste. Bloei & Groei is opgezet vanuit een gedachte van overvloed. Hoe kunnen we dat wat er overvloedig is koesteren en benutten, was de hamvraag. In een stadsdeel als Zuidoost – een van de groenste van Amsterdam – ligt de antwoord niet ver weg. De natuur is immers overal.

 

Bij Bloei & Groei willen we deze overvloed ervaren. Een moestuin van 10m2 kan je een zee van ruimte zijn.Het liefdevol nestelen van je zaadjes en stekjes in de aarde, jouw planten zien groeien en bloeien, de pure smaken van jouw oogst, op dit klein stukje grond ervaar je een hartverwarmende overvloed van Moeder natuur. En dan heb ik het nog niet eens over de (verborgen) kennis en herinneringen die ook op dit stuk grond (opnieuw) ontdekt kunnen worden.

 

tuinieren-8397

 

Vanuit deze bewustwording … deze mini-tuintjes van ‘overvloed’ kan ons dagelijkse leven minder een kat- en muisspel worden. ‘Waar denk je dat ik het vandaan moet halen?’ maakt dan plaats voor ‘waar kan ik het vandaan halen?’ Recent verscheen een artikel over Bloei & Groei in One World magazine met als titel deze-vrouwen-bieden-de-realiteit-al-tuinierend-het-hoofd. Ja dat klopt, ‘ ‘die van overvloed’, voeg ik dan toe.

 

Geschreven door Ama Koranteng-Kumi

 

Lees hier het artikel van OneWorld.