OVER BLOEI & GROEI

De natuur. Overal en altijd om ons heen. En toch zien en benutten we haar weinig. Bij Bloei & Groei doen we het een tikkeltje anders. We geloven in de natuur als bron van veerkracht en inspiratie en zetten ons in voor een groene omgeving waar veerkrachtige vrouwen uit de buurt tot bloei komen.

 

Onze tuinen liggen verscholen in het groen van Amsterdam Zuidoost, op het terrein van de Gaasperdam Schooltuin en in blok 10 van Venserpolder. Het zijn groene oases van rust, ver weg van de dagelijkse zorgen en hectiek. Hier ervaar je de pure smaak en voldoening van zelf verbouwd voedsel en – met je handen in de aarde – de ontspannende en helende werking van de natuur.

 

We vinden onze kracht in verbinding en co-creatie. Bloei & Groei is ook een broedplaats voor passie, talent, en ondernemerschap. Onze workshops brengen jou dichterbij de natuur en jezelf. In ons bloeihuisje creëren we ruimte voor ontmoeting, verbinding en inspiratie en verwerken we ingrediënten uit onze tuin tot ambachtelijke producten.

tuinieren-8391 (1)

Onze visie is Bloei & Groei als groene oase voor vrouwen die zichzelf, hun omgeving of buurt willen versterken.

100

VEERKRACHT EN INSPIRATIE

HOE HET BEGON

Op een zomerse dag in 2013 werden aan de keukentafel van Buurtkamer Holendrecht de eerste kiemen voor Bloei & Groei gelegd. Ik raakte met buurtbewoners Gerda en Jamila niet uitgepraat over de kwetsbare kant die iedereen wel heeft. En over ons geloof dat de overvloedige natuur in Amsterdam Zuidoost, veerkracht kan geven aan vrouwen uit de buurt die dit zo hard nodig hebben. Want het kan helend zijn om je handen in de aarde te stoppen. Je werkt aan je bewustzijn en je gezondheid door je eigen voedsel te verbouwen en te oogsten. De natuur wordt wel eens gemakkelijk vergeten en verbondenheid ermee wordt niet altijd even makkelijk ingepast in het stadsleven. Zie maar eens een moestuin te creëren op je kleine balkon of als je een hectisch leven hebt en bezig bent met overleven! We droomden van een plek waar we zouden kunnen werken aan de relatie met de natuur, maar ook aan die met onszelf. Toen eind 2013 Schooltuin Gaasperdam haar medewerking verleende, was het plaatje compleet. Bloei & Groei kon van start gaan!

 

Ama Koranteng-Kumi,

handtekening

Oprichter

moestuin_holendrecht

 “Wij vertrekken vanuit de ‘couleur locale’ van buurten, spelen in op noden, wensen en kansen .. en sluiten aan bij de dagelijkse realiteit van vrouwen”.

ONZE WERKWIJZE

Bloei & Groei wordt weleens onconventioneel genoemd. Dat klopt!

 

Onze missie is zonneklaar: wij geloven in de natuur als katalysator van veerkracht en stimuleren vrouwen om als voortrekker dit proces in gang te zetten.

Wij vertrekken vanuit de ‘couleur locale’ van buurten. Samen met verschillende spelers en doormiddel van actieonderzoek in de buurt houden we de vinger aan de pols en spelen we in op noden, wensen en kansen. We sluiten aan bij de dagelijkse realiteit van vrouwen en in alles wat we doen komt de natuur, duurzaamheid en persoonlijke ontplooiing op een unieke wijze samen.

Waarin we geloven:

Veerkracht
Het leven loopt niet altijd over rozen. Er zijn momenten dat je diep moet gaan om overeind te blijven. Bloei & Groei gelooft dat de natuur hierbij een grote rol kan spelen. Dat je mee kan veren op de kracht van de natuur. Want hoe streng de winter ook, de bloemen gaan in het voorjaar altijd weer bloeien.

Duurzaamheid
Duurzaamheid staat aan de basis van alles wat Bloei & Groei doet. De wisselwerking tussen mens en natuur is wat ons drijft. Wij zoeken het in de grote en kleine dingen: van onze wijze van tuinieren (waarbij wij biodiversiteit- en permacultuurprincipes vooropstellen), van onze productverpakkingen tot en met onze nauwe betrokkenheid bij de buurten.

Superdiversiteit
Bij Bloei & Groei gaan we niet gewoon voor diversiteit, maar voor superdiversiteit. De verscheidenheid van de mensen met wie wij samenwerken, is ons kompas. Wij beogen een veelzijdige aanpak, met oog voor gender, culturele achtergrond, klasse, generaties en migratiegeschiedenis.

Lokaal
Bloei & Groei gelooft in de kracht van lokaal. Wij willen van betekenis zijn binnen de gemeenschap en daar kennis en vaardigheden uitwisselen. Ingrediënten worden lokaal geteeld en de producten worden lokaal bedacht, gemaakt en verkocht aan lokale bedrijven.

Persoonlijk

Bij Bloei & Groei weten we dat de natuur wonderen kan verrichten voor jouw persoonlijke ontwikkeling. Er is volop aandacht voor deze processen van persoonlijke groei; met je handen in de aarde of via onze Bloeisessies. Wij houden onze producten ook graag persoonlijk. Dat je weet waar ze vandaan komen. Sterker nog, dat je de vrouw kent die het product gemaakt heeft.

Sociaal ondernemen

Bloei & Groei gaat niet voor zomaar winst, maar voor maatschappelijke winst. Wij investeren in een economie waarin sociale, ecologische en economische waarden hand in hand gaan. Winst voor iedereen.

De naam Bloei & Groei staat symbool voor vier lagen: het bloeien en groeien van de Natuur, het kweken van eigen kruiden, groenten en fruit, de persoonlijke groei en veerkracht die zulke processen met zich meebrengen, en tot slot de vruchten die de gemeenschap hiervan plukt.

ONS TEAM
AMA KORANTENG-KUMI
HET HART VAN BLOEI & GROEI
Inventief0%
Geëngageerd0%
Bevlogen0%

De herfst is mijn favoriete seizoen door de prachtige kleurschakeringen.

 

Salie is mijn favoriete kruid. Ik trek er heerlijke thee van en verdamp de olie wanneer ik een oppepper nodig heb.

 

Mijn mooiste bloem? Bougainvillea. Ben ik mee opgegroeid in onze tuin in Ghana.

 

Ik geef Bloei en Groei een heldere visie en het stimuleren van talent om mij heen.

JESSICA DIKMOET
POWERLADY ACHTER WORKSHOPS
Principieel0%
Doortastend0%
Solidair0%

Mijn mooiste bloem is seizoensgebonden. De grote donkerrode dahlia, de Franse oude tulpen en oude Engelse rozen. Maar ook toortsen en lavendel, of een paardenbloem op een onverwachte plek. Bloemen waarin de oude meesters zich al vastbeten en daarvan de prachtigste schilderijen maakten.

 

De lente is voor mij het meest verrassende seizoen. Het voelt als herovering van de vrijheid! Voor een avontuurlijk mens als ik is dat heerlijk.

Ik geef Bloei & Groei de liefde voor de natuur en een krachtig netwerk in de natuur.

ELISE DE BRUIJN
ORGANISATORISCHE ROTS IN DE BRANDING
Creatief0%
Doordacht0%
Empathisch 0%

Mijn favoriete seizoen is de lente, alles komt weer tot leven en overal komen bloementjes op; dit geeft mij een gevoel van geluk.

 

Ranonkel: ik vind de vorm en zachtheid erg mooi, als een roos maar dan net wat anders.

 

Lavendel is mijn favoriete kruid, ik houd van de zachtheid, geur, kleur en ontspanning die het geeft!

 

Ik breng Bloei en Groei contact en verbondenheid, structuur en enthousiasme.

 

 

EVELIEN OOSTEROM
REGELENDE SPRING-IN-'T-VELD
Energiek0%
Creatief0%
Teamplayer0%

Ik ben een schaatser en snowboarder, dus kom maar op met die mooie winterdagen. Maar de zomer is ook heerlijk. Weer tijd om naar buiten te gaan, lekker fietsen en op het terras zitten.


Ik ben vooral gek op grote bossen veldbloemen, zacht, fris maar ook een tikje wilderigheid daarin.

 

Positieve energie, de ondernemersgeest, de verbinding met de wijk en vooral de combinatie van vrouwen en natuur.

GLADYS AKOM ANKOBREY
INZICHTGEVENDE ONDERZOEKER
Doorzetter0%
Sociaal0%
Betrokken0%

Met mijn achtergrond in Antropologie en onderzoeksvaardigheden, geef ik inzicht in de manier waarop deelnemers betekenis geven aan Bloei & Groei.

 

Ik merk dat ik vrolijker ben zodra het zonniger wordt? omdat de eerste zomerdag mijn nieuwe levensjaar inluidt.

 

De zonnebloem draait altijd richting de zon, voor mij straalt dit warmte en kracht uit.

KLANKBORD

En dan hebben we nog een groep geweldige mensen die ons inspireren, motiveren, scherp houden en van kennis voorzien
Naomi Raja Boen | Permaculturist, MA sustainability & strategy
Manuela Balsemhof | Voormalig trajectbegeleider vrouwen re-integratie Stadsdeel Zuidoost, buurtbewoner
Team Gaasperdamschooltuin
Najah Aouaki | New Business Developer, Projectmanager Living Lab
Paul van der Klundert |Voormalig gebiedsmanager Gaasperdam
Frida Hayatmahomed | Voedingsdeskundige Ayurveda, buurtbewoner
Nadia van Emmerik | Zelfstandig Groeispurtcoach & Meedenkkracht
Erlijn Sie | Ashoka Nederland

WIJ ZIJN ALTIJD OP ZOEK NAAR VERSTERKING! JOIN OUR TEAM 🙂

Wil je een artikel schrijven over Bloei & Groei? Heb je hoge resolutie foto’s nodig?

Neem dan contact op met Ama Koranteng-Kumi via ama[at]bloeiengroei.org of bel 06 47 40 79 19.