Bij Bloei & Groei zeggen we het onverbloemd: het leven is niet altijd makkelijk en komt met tegenslagen, maar groen geeft kracht en alles wat aandacht krijgt bloeit.
Daarom doen het een tikkeltje anders. We zijn een community van vrouwen met een pioniersgeest. We zetten stadstuinen op die als healing, food en community gardens dienen voor veerkrachtige vrouwen uit de buurt om tot bloei te komen. Groene oases in buurten en wijken waar deze het hardst nodig zijn. Onze oogst zorgt niet alleen voor verrukkelijke verse biologische maaltijden, maar de kruiden en planten zijn ook de natuurlijke ingrediënten voor onze signatuur workshops en de ambachtelijke producten die wij op kleine schaal produceren.
Bloei & Groei is een plek om de pure smaak en voldoening van zelf verbouwd voedsel te ervaren. En waar je door de ontspannende en helende werking van de natuur, tot bloei kunt komen.
In de zomer van 2013 aan de keukentafel in een buurthuis in Amsterdam Zuidoost ontstonden de eerste ideeën voor Bloei & Groei: plekken en momenten in de prachtige natuur in Zuidoost, veerkracht kan geven aan vrouwen uit de buurt die dit zo hard nodig hebben. Want het kan helend zijn om je handen in de aarde te stoppen. Je werkt aan je bewustzijn en je gezondheid door je eigen voedsel te verbouwen en te oogsten. De natuur wordt wel eens gemakkelijk vergeten en verbondenheid ermee wordt niet altijd even makkelijk ingepast in het stadsleven. Zie maar eens een moestuin te creëren op je kleine balkon of als je een hectisch leven hebt en bezig bent met overleven! We droomden van een plek waar we zouden kunnen werken aan de relatie met de natuur, maar ook aan die met onszelf.
Toen de Gaasperdam schooltuin hun medewerking verleende was het plaatje compleet en gingen we daadwerkelijk van start als buurtinitiatief. Het eerste tuinier seizoen was met een groepje van 10 vrouwen. Inmiddels hebben circa 400 vrouwen bij onze healing gardens getuinierd.
“We droomden van een plek waar we zouden kunnen werken aan de relatie met de natuur, maar ook aan die met onszelf en omgeving.”
– oprichter Ama Koranteng-Kumi
“Onze visie is Bloei & Groei als groene oase waarin veerkrachtige vrouwen tot bloei komen, nieuwe mogelijkheden zien en ontdekken.
We zetten stadstuinen op die als healing, food en community garden dienen voor vrouwen die zichzelf, hun omgeving of buurt willen versterken. Dit doen we in buurten waar deze het hardst nodig zijn, met Amsterdam Zuidoost als onze uitvalsbasis.
Onze aanpak is anders. We geloven in de kracht van groen en onze tuinen dienen als agents of change om dichter tot de natuur, jezelf en de gemeenschap te komen.
Ons eenjarig tuintraject vormt de basis van Bloei & Groei. Hier ervaar je de pure smaak en voldoening van zelf verbouwd voedsel en – met je handen in de aarde – de ontspannende en helende werking van de natuur. Op deze groene oases van rust kweken vrouwen onder begeleiding van een tuincoach verse groenten, fruit, kleurige bloemen en geneeskrachtige kruiden.
Er is wekelijks persoonlijke begeleiding van een tuincoach. Je werkt met een teeltplan, leert de kneepjes van natuurlijk moestuinieren, en in onze groene workshops ontdek je alles over tuinieren en de natuur.
Naast de teelt van groenten kunnen vrouwen ook werken aan een persoonlijk opbloei project. Bloeicoaching is vanaf 2018 in werking gegaan. We willen met bloeicoaching een verschil maken in het leven van vrouwen die op verschillende lagen empowerment nodig hebben. Stress is een kernfactor waar we aan willen werken.
Tuinen - Food, healing & community
Wij tuinieren van maart tot november op vaste momenten in de week
Unieke combinatie van Tuincoach & Bloeicoach
Groene workshops
Community die elkaar leren en inspireren
Het leven loopt niet altijd over rozen. Er zijn momenten dat je diep moet gaan om overeind te blijven. Bloei & Groei gelooft dat de natuur hierbij een grote rol kan spelen. Dat je mee kan veren op de kracht van de natuur. Want hoe streng de winter ook, de bloemen gaan in het voorjaar altijd weer bloeien.
Duurzaamheid staat aan de basis van alles wat Bloei & Groei doet. De wisselwerking tussen mens en natuur is wat ons drijft. Wij zoeken het in de grote en kleine dingen: van onze wijze van tuinieren, onze productverpakkingen tot en met onze nauwe betrokkenheid bij de buurten.
Bij Bloei & Groei gaan we niet voor diversiteit, maar voor superdiversiteit. Met o.a. oog voor gender, culturele achtergrond, klasse en leeftijd.
Bloei & Groei gelooft in de kracht van lokaal. Wij willen van betekenis zijn binnen de gemeenschap en daar kennis en vaardigheden uitwisselen. Ingrediënten worden lokaal geteeld, en de producten worden lokaal gemaakt en verkocht aan lokale bedrijven.
Bij Bloei & Groei weten we dat de natuur wonderen kan verrichten voor jouw persoonlijke ontwikkeling. Er is volop aandacht voor deze processen van persoonlijke groei; met je handen in de aarde of via onze Bloeisessies. Wij houden onze producten ook graag persoonlijk. Dat je weet waar ze vandaan komen. Sterker nog, dat je de vrouw kent die het product gemaakt heeft.
Bloei & Groei gaat niet voor zomaar winst, maar voor maatschappelijke winst. Wij investeren in een economie waarin sociale, ecologische en economische waarden hand in hand gaan. Winst voor iedereen.
“De naam Bloei & Groei staat symbool voor vier lagen: het bloeien en groeien van de Natuur, het kweken van eigen kruiden, groenten en fruit, de persoonlijke groei en veerkracht die zulke processen met zich meebrengen, en tot slot de vruchten die de gemeenschap hiervan plukt.”
We hebben een gedreven team van professionele krachten, aangevuld door enthousiaste vrijwilligers en Bloei-ambassadeurs van onschatbare waarde.
Ons Raad van bestuur bestaat uit:
Andrèz Coco
Functie: Voorzitter
Tanja de Coster
Functie: Penningmeester
De leden van ons bestuur zijn onbezoldigd.
Bloei & Groei is altijd op zoek naar mensen die door onze missie zijn geraakt en de handen uit de mouwen willen steken om dit mede mogelijk te maken.
Veelal in de vorm van vrijwilligers, maar ook af en toe betaalde functies. Hieronder vind je de actuele vacatures:
Wij willen investeren in het mentale, emotionele, fysieke welzijn en de sociaaleconomische groei van vrouwen. Dit doen we door toegang te bieden tot groen zodat er een betekenisvolle relatie met groen kan worden opgebouwd. Zodat zij hier veerkrachtiger van worden en zij met deze veerkracht een positieve impact kunnen hebben in hun community en op de volgende generatie.
Onze gemeenschapstuinen dienen als ‘agents of change’. Wij gaan uit van de kracht van het individu, om zo sociale verandering teweeg te brengen; dat onze tuinen een kweekvijver zijn waar vrouwen hun potentieel kunnen realiseren en de gemeenschap bloeit en groeit samen met de deelneemster.
De ‘agents of change’ die wij met onze aanpak teweeg willen brengen:
Impactonderzoek
In 2014 vond er een impactonderzoek plaats door Gladys Akom Akonbrey, waarbij werd gekeken naar onze benadering van de tuin als: Healing Garden, Food Garden en Community Garden. Het is deze veelzijdige meerwaarde die ons voortdurend inspireert en die sociaal impact maakt.
In 2018 hebben we in samenwerking met Erasmus Avance Impact Centre en onze impact manager Stephanie Welvaart een impactmeting ontwikkeld om onze activiteiten en meerwaarde meetbaar te maken voor deelnemers, onze impact partners en onze interne organisatie.
Wil je ook impact partner worden?