Not Just a Meal: Een programma over eerlijk en duurzaam eten

Voedsel staat aan de basis van ons leven. Het geeft ons kracht en zit diep in onze cultuur geworteld. Het zegt ons waar we vandaan komen, wie we zijn en verbindt ons. Toch blijft veel onderbelicht over ons voedsel: verhalen over onze eetcultuur, wat er allemaal in ons voedsel (verstopt) zit, en de ongelijke toegang tot vers en gezond eten in onze samenleving.⁠⠀

Daarom lanceren wij een slow food-programma Not Just a Meal tijdens World Food Day met o.a. online talks, lezingen en thought bites over de rol van voedsel in ons dagelijks leven en de verhalen hierachter. ⁠⁠Je kunt elk evenement online gratis volgen, de Powertalk via Instagram en de Online Talks via Zoom. Hou deze nieuwspagina of Facebook in de gaten voor de zoomlink!⠀

Op het programma:⁠⠀

22 oktober: Powertalk ⁠- Gezond, betaalbaar eten: voor wie eigenlijk?

Met Tahira Koulen (Eco-activist, oprichter Vegan melkmeisje)⁠⠀
Om 20.00 uur via Instagram live⁠⠀

⁠Iedereen moet gezond en vers kunnen eten, niet alleen de happy few met een volle portemonnee. Termen als food swamps or food apartheid klinken als een ver-van-mijn bed-show, maar zijn het niet als we kijken naar de kloof in onze stad en hoe dit effect heeft op wat we eten. Real talk met Tahira over wat er afspeelt in onze samenleving en hoe we deze kloof kunnen dichten. Tips en inspiratie om gezond, duurzaam en betaalbaar te kunnen eten!⁠⠀

5 november: Powertalk ⁠- Food as Medicine⁠

Met Bianca Cronie
Om 20.00 uur via Instagram live

Je bent wat je eet, een bekende uitdrukking, maar wat bedoelen we hiermee?⁠ Op donderdag 5 november organiseert Bloei & Groei een Powertalk. Ama gaat in gesprek met Bianca Cronie (The Health Collab). Deze voedingsdeskundige, mentaal coach en hormoontrainer, deelt haar holistische visie op de krachtige werking van gezonde voeding. Tips en inspiratie voor een plantaardige levensstijl!

12 November: Online Talk – Voedsel verbouwen in de stad

Met Afra Foli (Accra), Rosa van Giessen (Amsterdam) en Dalila Sayd (Breda)
Om 20.00 uur via ZOOM

Hoe draagt voedsel verbouwen bij aan de veerkrachtigheid van een stad? Hoe kan een ‘grow-your-own-mindset’ bewoners in de stad empoweren?

Op donderdag 12 november organiseert Bloei & Groei een online talk met drie powervrouwen die zich bezighouden met voedselvraagstukken in stedelijke gebieden. Deze experts zullen ons met hun ervaringen uit steden als Accra, Amsterdam en Breda inspireren en verschillende perspectieven meegeven. 

Afra Foli (Accra) is sociaal geograaf en bezig met onderzoek over ‘veerkrachtige’ steden. Ze is zelf geen farmer, maar het zit in haar bloed. Met voorbeelden uit Accra gaat Afra in op de rol van ‘urban farming’ in de stad als aanjager voor verandering. 

Dalila Sayd (Breda) is oprichtster en directeur van Stichting Het Eetschap. Met Het Eetschap werkt ze aan een sociaal voedsellandschap waarin iedereen de kans krijgt om goed te eten en mee te doen. 

Rosa van Giessen is tuincoach bij Bloei & Groei in Amsterdam Zuidoost, een activist met boerenverstand en Griekse roots. Ze maakt ook onderdeel uit het stadslandbouw collectief Cityplot Amsterdam.

Wil je ook een portie food for thought en inspirerende tips om eigen eten te verbouwen in de stad? Meld je HIER aan voor deze talk. 

 

19 November: Online Talk – Food Sporen

Met o.a. Melissa Korn (Ik eet cultuur), Lelani Lewis (Code Noir)
Om 20.00 uur via ZOOM

Eten is belangrijk: wat we eten, de manier waarop we het bereiden en de associaties en emoties hierbij. In deze  online talk gaan we in gesprek met Melissa Korn (oprichter Ik eet cultuur) over de zoektocht naar de betekenis van cultuur en identiteit door de lens van eten en met culinair activist en food stylist Lelani Lewis over haar artistiek project Code Noir, over de gastronomische geschiedenis van de Caraïben.

Binnenkort vind je hier de Zoomlink om dit online event te volgen voor een portie food for thought.