Kruidenliefde: Koriander Pesto

Frida Hayatmahomed is natuurgeneeskundige en het gezicht achter Pure Ayurveda. 
Zij woont en werkt in Amsterdam Zuidoost.

Vertel wat over jezelf
Als kind hield ik, tot de frustratie van mijn moeder, niet van eten en als volwassene had ik vaak last van vermoeidheid. Jaren later begreep ik waarom…mijn voeding was namelijk ‘te zwaar’ voor mij om te verteren. In de Ayurvedische leer ben ik een Pitta Vata type. Ik brandde mezelf dus op door de verkeerde brandstof tot mij te nemen.
Ik leerde in 2009 de Ayurveda kennen en het raakte mijn hart. Ik heb de studie gevolgd en mijn praktijk Pure Ayurveda geopend. Mijn droom is om mijn medemens te ondersteunen en om zijn/haar gezondheid te verbeteren, dan wel te behouden.

Wat is jouw kruidenliefde?
Elk kruid is liefde voor mij, maar ik heb voor de koriander gekozen om haar veelzijdigheid en haar geneeskrachtige kwaliteiten. Koriander is rijk aan mineralen en vitaminen en het werkt ook vochtafdrijvend. Er zitten veel antioxidanten in koriander, vooral in het blad. Los van haar heilzame werking, vind ik koriander gewoon een heerlijk kruid. Ik gebruik het vaak als garnering voor soep, rijst en pasta. Koriander is bij mij niet weg te denken uit de keuken.

Waarom is dit kruid zo bijzonder?
Het voorjaar is een goede tijd om het lichaam te ontgiften. Koriander speelt een belangrijke rol in het ontgiften. Als je koriander regelmatig gebruikt, voorkom je opstapeling van zware metalen in je lichaam. Voor het ontgiften kun je zowel de verse koriander als de zaadjes gebruiken. Als je koriander combineert met blauwgroen algen (b.v. spirulina) heb je een krachtiger ontgifter. Koriander heeft ook een antibacteriële en schimmelwerende werking. Het eten van koriander stimuleert de aanmaak van spijsverteringsappen en enzymen om het eten beter te kunnen verteren. Hiermee kun je o.a. een opgeblazen buik voorkomen. 

Het recept
Vandaag deel ik een recept die ik wekelijks maak om zo dagelijks aan mijn groene rauwe groentes te komen. Dit is een pesto recept van koriander in combinatie met twee andere prachtige kruiden. 

Aangezien dit een ‘raw’ recept is, wordt het gebruik van biologische/ onbespoten kruiden geadviseerd.

Benodigdheden
Om de pesto te maken heb je een blender dan wel een keukenmachine nodig.

Ingrediënten:

 • 1 handvol koriander
 • 1 handvol Basilicum
 • 1 dun bosje peterselie (peterselie kan overheersen). 
 • 1 verse chilipeper
 • 1 theelepel zout 
 • Olijfolie (Dit moet je echt op gevoel doen, maar doe er wel voldoende in.)
 • Pijnboompitten (Ik doe dit op gevoel, ik denk dat ik makkelijk 60 gram erin doe.)
 • Vers geperste citroensap

Deze hoeveelheid pesto is gebaseerd voor een hele week.

Knip de koriander, de basilicum en  peterselie. Was alle kruiden goed onder stromend water. De stelen van de basilicum en peterselie kunnen wel eens hard en stug zijn. Als dit het geval is dan alleen het blad gebruiken. Bij de peterselie raad ik aan alleen het blad te gebruiken.  Vervolgens laat je de kruiden goed uitlekken. 

Doe de kruiden: peper, zout, olijfolie en de pijnboompitten in de blender en laat het geheel blenden tot het een mooie pasta is geworden. Schenk het over in een goed luchtdicht afsluitende glazen bakje of potje.  Gebruik een spatel om alle pesto uit de blender beker te krijgen. 

Als alles in de glazen bak zit, pers je wat sap van de citroen erover heen. Niet te veel. De citroen zorgt ervoor dat de pesto langer houdbaar blijft. Je kunt er daarna voor kiezen om extra olijfolie bij de pesto te doen, zodat het lekker vettig wordt. Dit is gezonde vet 🙂 Sluit het bakje af en bewaar het in de koelkast of geniet er meteen van!

Ik gebruik de pesto op een cracker, op koolrabi, op brood, op komkommer of op wortelen. Maar je kan ook zeker je eigen combinatie bedenken.  Ik zou zeggen overtref jezelf en geniet van deze gezonde booster!

Heb je nog tips?

 • Zorg ervoor dat je het bakje goed afsluit en iedere keer een schoon mes gebruikt als je pesto gaat smeren. Gebruik niet een reeds gebruikt mes, je pesto gaat snel verloren op deze wijze, wat erg jammer is.
 • Je kunt er ook voor kiezen om de kruiden te vervangen door rucola, spinazie, brandnetel, paardenbloem, etc. Je kunt ook een van de genoemde kruiden of groenten toevoegen in plaats van vervangen.
 • Ook kun je ervoor kiezen walnoten (goed voor de hersenen), amandelen of zonnebloempitten te gebruiken. Ga lekker aan de slag en maak je eigen home made pesto!
 • Van korianderblad kan je ook een lekker frituur gerecht maken. Maak een papje  van kikkererwtenmeel, Voeg wat zout toe en als je van pittig houdt een fijn gemalen pepertje. Meng daar de koriander doorheen, vorm balletjes en frituren. Simpel en heerlijk!

Dank je wel Frida! 

Volgende maand is er een nieuwe kruidenliefde, dus blijf ons volgen via onze website, Facebook en Instagram en zie ook de leuke filmpjes!