Kruidenliefde: Gefrituurde Salie

Bianca Cronie is het gezicht achter The Health Collab. Zij is voedingsdeskundige en gewichtsconsulent gespecialiseerd in het succesvol begeleiden van mensen die hun gezondheid willen verbeteren en woont in Amsterdam Zuidoost.

Vertel wat over jezelf
Eigenlijk ben ik al mijn hele leven met voeding bezig. Na kookworkshops te hebben gegeven als hobbyist wilde ik meer kennis vergaren. Het is mijn passie om liefdevol en vol overtuiging mensen en aanraking te laten komen met lekker eten en tegelijkertijd hun gezondheid en welbevinden aanzienlijk te verbeteren. Vandaar dat ik jullie wil inspireren met dit recept.

Wat is jouw kruidenliefde?
Ik ben gek op de Salie het is zo een fantastische kruid. Dat komt omdat salie ingezet kan worden bij allerlei klachten en aandoeningen. Salie werkt antibacterieel, heeft een gunstige invloed op het behoud van het geheugen en heeft een geneeskrachtige werking op de luchtwegen. Salie is daarom is afgeleid van het Latijnse woord ‘salvere’ en betekent ‘redden’ of ‘genezen’.

Waarom is dit kruid zo bijzonder?
Bij keelpijn kan het verlichting geven bij klachten. Maar als hormoontrainer maakt het me ook dubbel zo blij dat de etherische olie in het blad ook zorgt voor balans in hormoonhuishouding. Daarnaast kan het zeer goed kan worden ingezet bij allerlei aandoeningen en vrouwenklachten zoals; bij een pijnlijke menstruatie, vruchtbaarheidsproblemen maar ook bij klachten bij de menopauze of overgang.

Je hoeft natuurlijk geen klachten te hebben of volledige maaltijden klaar te maken om van salie te genieten en daarom hieronder een lekker bijgerecht van Bianca die supersnel te bereiden is en als je het mij vraag een klein feestje als de smaak je weet te bekoren. Geniet!

Het recept
Heb je het voor het kiezen, gebruik dan het soort Salvia officinales, dat is de meest smaakvolle soort. Die vind je in de supermarkt (liefst biologisch), op een Bloei & Groei tuintje 😉 of kun je thuis kweken.

Nodig voor 2 personen;

  • Salie blaadjes  6 a 8
  • Volkoren meel, 3 volle eetlepels
  • Een scheutje bruiswater of bier
  • Snufje zout en gemalen zwarte peper
  • Olie en een goede pan om te frituren

Bereidingstijd: ongeveer 15 min.

Was en dep de salie droog en leg aan de kant. Verhit in een zware pan een laagje hittebestendige olie (zoals frituurolie). Meng het meel, het zout, de zwarte peper en het water (of bier) in een klein kommetje en roer glad tot een deeg papje. Haal een salieblad even door het deeg papje en frituur kort tot het krokante laagje lichtbruin is. Laat de blaadjes uitlekken op keukenpapier en smullen maar!

Heb je nog tips?

  • Val je lastig in slaap? Drink dan een kopje warme (noten) melk gekookt met een paar salieblaadjes. Dat werkt rustgevend en kalmerend.
  • Omdat salie zo een krachtpatser is onder de kruiden is het aanbevolen niet te veel of te vaak het kruid te naar binnen te krijgen. Dus zorg je ervoor dat je maximaal. 2 kopjes thee per dag en niet langer dan 3 weken achtereen.

Dank je wel Bianca! 

Volgende week is er een nieuwe kruidenliefde, dus blijf ons volgen via onze website, Facebook en Instagram en zie ook de leuke filmpjes!