De Gezichten van Bloei & Groei: Evelien Oosterom

In deze reeks maak je kennis met het team achter Bloei & Groei. Wat doe je bij Bloei & Groei en wat krijg je nu voor elkaar in coronatijd? 

Deze week zitten we aan de digitale tafel met Evelien, onze community & event coördinator.

Hoi Evelien, wat doe je bij Bloei & Groei?
“Hoi! Ik ben Evelien en ik ben als community & events coördinator de spin in de web voor onze community en onze tuinen. Ik organiseer bijvoorbeeld onze jaarlijkse tuin kick-off bijeenkomst waarbij alle nieuwe tuin deelnemers een warm welkom krijgen en alles horen  over ons tuintraject. Maar denk ook aan Burendag, buurtmarkten, klusdagen, onze oogstfeesten en community workshops in het Bloeihuisje. Dat laatste is onze locatie in Gein met een binnentuin die door vrijwilligers worden gerund.

Bij alle activiteiten denk ik mee op creatief en organisatorisch vlak: van idee tot uitvoering. Het doel is om onze activiteiten samen te doen met deelnemers van de tuinen en ook vrijwilligers waar mogelijk te betrekken.  Daarnaast zorg ik voor verbinding in de wijk en heb ik een ‘antenne’ functie. Ik houd contact met wijkpartners, zoek de samenwerking op en bezoek (wijk)evenementen die belangrijk zijn voor Bloei & Groei. Kortom: veel organiseren, veel praten met mensen en goed kijken wat er in de wijk gebeurt.” 

Bij het opzetten van de nieuwe buurtmoestuin in Hoptille, heb ik bijgedragen aan de realisatie van een betrokken bewonersgroep. Daarbij kregen ze aan de hand van hun noden en wensen, tools mee om samen een bloeiende moestuin te creëren. Ik ben super trots op dit Hoptille tuin: in een jaar tijd van een braakliggend stuk grond, waar bewoners zich niet veilig voelde, tot een bloeiende en fijne ontmoetingsplek voor buurtbewoners. Het is zo mooi om met een groep bewoners te werken aan hun droomtuin en dat na een jaar deze tuin er werkelijk bloeiend bij staat. Het is echt een hechte bewonersgroep geworden voor wie deze tuin een verrijking is in hun dagelijks leven.  Juist nu in deze tijd, een van de bewoners zei laatst tegen mij: “Ik ben zo blij dat ik een tuintje heb en daardoor een goede reden heb om naar buiten te gaan, een plek waar ik kan ontspannen.”

Wat voor invloed heeft corona op jouw werk? En hoe ga jij daar mee om?
“Een hele hoop. Mijn werk bestaat uit het fysiek ontmoeten en bij elkaar brengen van mensen. Nu ben ik dat nog steeds aan het doen, maar dan op een andere manier. Normaal gesproken faciliteerde ik 1x per maand een bijeenkomst voor de tuincommissie en 1x per maand een groene workshop voor tuindeelnemers in Buurtwerkkamer de Handreiking. Nu konden we dat opeens niet meer doen en hebben we de tuincommissie en de andere tuindeelnemers elkaar online laten ontmoeten. De eerste keer was dit onwennig en lukte het ook niet voor iedereen om mee te doen. Dan kom ik in actie en bel iedereen op om te vragen wat ze nodig hadden om wel mee te doen. Hadden ze een laptop, tablet of telefoon? Waren ze bekend met Zoom? Door meer inzicht te krijgen in de praktische belemmeringen en vertrouwen te creëren bij de deelnemers, ging het de tweede keer meteen beter.

Maar soms is het gewoon heel belangrijk en ook nodig om wel iemand even in “real life” te ontmoeten, dan zoek ik naar een gepaste vorm en  spreek ik 1 op 1 met mensen af op gepaste afstand: Een stoep bezoek. Maar het blijft nu vooral bij veel telefoneren en appen om in contact te blijven, ook met mensen die minder digitaal zijn.”

Hoe zorg jij dat je in contact blijft met de mensen uit de community die minder digitaal zijn?
“Een smsje, een telefoontje of een “stoep bezoek” brengen aan mensen, is dat toch wel het meest prettige om elkaar toch even te spreken of te zien. Bij onze oudste deelneemster (83) ga ik langs om te kijken en te horen hoe het met haar is. Ze is al 5 jaar bij ons tuinproject betrokken, maar dit jaar was het voor haar eigen gezondheid niet mogelijk om op de tuin te komen. Het is dan zo raar om iemand te moeten missen die er normaal gesproken altijd is. Bloei & Groei komt dan naar haar toe, met een bos bloemen en voor een praatje! Omdat we ook een aantal ouderen op de tuin hebben merk je hoe deze crisis hun nog harder raakt. Dan betekent zo’n stoep bezoek of een telefoontje heel veel.”

Is contact leggen op dit moment anders voor een organisatie als Bloei & Groei?
“Het is een moeilijke periode. Fysieke groepen die bij elkaar kwamen in buurthuizen of bij verenigingen zijn weggevallen. Mensen zijn veel binnen. De meeste activiteiten zijn afgelast. Nu zouden er op de tuin bijeenkomsten zijn van ‘Praat Nederlands met mij”, maar ook deze gaan niet door en worden opgeschoven. 

Door alle maatregelen moeten we nieuwe manieren vinden om mensen op een veilige wijze bij elkaar te brengen. Ook om te weten wat er bij onze achterban speelt. We zijn online actief maar we blijven offline even belangrijk vinden om toegankelijk te zijn voor iedereen.  Daarnaast zijn we ook afhankelijker van sommige partners. Onze tuin op het terrein van de Schooltuin Gaasperdam is dit jaar gesloten gebleven, waardoor we ruim 30  dames moesten teleurstellen. 

In de 6 jaar dat Bloei & Groei bestaat, hebben wij met veel mensen een goede relatie opgebouwd. In deze Coronatijd ervaar je juist als organisatie de solidariteit onder buurtorganisaties. Je bent er voor elkaar en voor de buurt.”

Is corona een tijd van investeren voor jou?
“Ja, investeren in relaties en in de ontwikkeling van onze twee locaties. Hier zorgen we dat daar straks weer hele fijne bijeenkomsten en workshops worden georganiseerd. We knappen nu de ruimtes op zodat er straks nog meer ruimte is voor creativiteit en activiteiten voor dames uit de wijk!

Ik geloof ook in ons initiatief en ook in vele andere initiatieven hier in Zuidoost. Als mensen iets nodig hebben, kunnen ze altijd wel bij een project terecht die hen een stukje verder kan brengen. 

We blijven vindingrijk en het is ons gelukt om in corona tijd met een aangepaste werkwijze toch op de Venserpolder tuin te starten met een groep vrouwen.

Heb je nog tips voor deze corona tijd?
“Houd vooral contact met je familie en vrienden, maar denk ook eens aan iemand die je minder kent. Een klein gebaar zoals een  kaartje sturen of een onverwacht telefoontje krijgen is heel waardevol.

Maar mijn grootste tip: durf je eigen verhaal te vertellen,  ook als het even niet lekker met jou gaat.  Bel iemand op die je vertrouwt en lucht hart telefonisch! Maar trek ook zelf de stoute schoenen aan als je spontaan aan iemand moet denken. Iemand anders zal je daar heel dankbaar voor zijn. Zo kreeg ik deze week een handgeschreven kaart van mijn schoonzusje, wat mij ontzettend ontroerde. het zijn de kleine dingen die het doen! In de tuin is dat ook zo, alle aandacht die je geeft aan een plantje laat hem tot bloei komen, zo is het ook met relaties met mensen”

 

Dank je wel Evelien! 

Om de twee weken stellen we een gezicht van Bloei & Groei aan jullie voor! Blijf ons volgen via onze website, Facebook en Instagram.