Bloei & Groei Academie

Groei verder bij de Bloei & Groei Academie

De Bloei & Groei academie is gestart in 2019 en biedt cursussen waarmee je aan een betekenisvolle relatie met de natuur bouwt. Daarbij doe je skills, kennis en inspiratie op voor nieuwe mogelijkheden, professioneel en persoonlijk. We zitten in Amsterdam Zuidoost, waar veel kennis over planten, kruiden en (moes)tuinieren te vinden is.

Onze eerste cursus leidt vrouwen op tot Assistent Tuincoach en is in samenwerking met Cityplot.

Ja, ik meld mezelf aan voor de cursus tot assistent tuincoach!

Onze tweede cursus leidt vrouwen op tot Verfplant Docent en is in samenwerking met masterplan ZO=Zuidoost en Claudy Jongstra. Je kunt je nu aanmelden voor 2023!

Ja, ik meld mezelf aan voor de cursus tot verfplant docent!
Cursus Assistent tuincoach

Met deze cursus word je in 7 maanden opgeleid tot een Bloei & Groei Assistent Tuincoach.

Je gaat gelijk aan de slag op een Bloei & Groei moestuin in de buurt en leert alle ins en outs van hoe wij een moestuin opzetten en beheren voor positieve verandering in buurten.

Voor wie
Deze cursus is geschikt voor vrouwen – met of zonder groene vingers – die kennis, vaardigheden en inspiratie met groen willen opdoen en positieve verandering willen in/voor de buurt!

Met deze cursus willen wij ook de arbeidsparticipatie van vrouwen stimuleren.

Wanneer
Je kunt vanaf nu inschrijven voor de Cursus Assistent Tuincoach 2023, deze duurt van maart tot september 2023.

Ja, ik wil mezelf aanmelden!

Een Uniek programma: dit moet je weten.

 • Een cursus die bijdraagt aan de ontwikkeling van groene, sociale en persoonlijke competenties.
 • Opgericht in 2019 en in samenwerking met stadsboerin en permacultuur expert Ann Doherty (Cityplot) en verschillende gastdocenten.
 • Docenten: Ann Doherty en Marye Cherry
 • In 8 theoretische online lessen doe je kennis op over moestuinieren volgens de permacultuur principes. Van een moestuin ontwerp maken, over compost & bodem, tot het ergonomisch gebruik van tuingereedschap.
 • Jouw tuinwerk is gekoppeld aan verbinding met de buurt en community-building.
 • Je bent wekelijks minstens 1 dagdeel op jouw Bloei & Groei tuin voor praktijkstage. Dit onder begeleiding van een tuincoach.
 • Op de betreffende tuin loop je stage tijdens het hele tuinseizoen (van maart tot eind oktober 2023). Klik hier voor meer informatie over de tuinen.
 • Belangrijk: Je hebt niet een eigen tuintje maar werkt mee op een gemeenschappelijke tuin en/of ondersteunt deelnemers met hun eigen tuintje.
 • Werken op de tuin is een mooi gelegenheid om de theorie toe te passen in de praktijk, opdoen van nieuwe inzichten en ervaring, ontwikkelen van sociale competenties en je draagt actief bij aan activiteiten en missie van Bloei & Groei.
 • Tijdens 4  Bloei workshops leer je meer over community-building en jouw persoonlijke kwaliteiten.
 • Er zijn inspirerende uitstapjes: ontdek de prachtige natuurplekken in Zuidoost, de andere Bloei & Groei tuinen en Tuinen van West.
 • Afsluitingsfeest en diploma uitreiking in het najaar.
 • Je wordt onderdeel van de Bloei & Groei community en academie alumni.

 

Overzicht groene lessen (online dinsdag / woensdag avond)

Les 1: Permacultuur, het ecosysteem van de moestuin en je eigen voedsel kweken in de stad

Les 2: Een teeltplan maken: groenten, kruiden en (eetbare) bloemen
Met workshop: Tropische groenten verbouwen op NL bodem

Les 3: Zaden, zaailingen en planten: hoe werk je in de tuin?

Les 4: Composteren en een gezonde bodem

Les 5: Balans en biodiversiteit in de tuin

Les 6: Plantenfamilies leren kennen

Les 7: Je eigen zaden verzamelen en bewaren

Les 8: Oogsten, conserveren, microgroenten, kiemgroenten en andere groentes voor thuis.

Praktische informatie

 • We starten in maart en eindigen in oktober 2023.
 • 8 Groene theorielessen, één keer per 2 weken op dinsdag of woensdag avond van 19:00-21:30 uur (online).
 • 2 Praktijklessen fysieke lessen op een zaterdag.
 • 4 Bloei-workshops gericht op community-building en jouw persoonlijke bloei, live op zaterdag (tba).

Kosten

 • Standaard tarief: €550.
 • Verlaagd tarief: €150. Er zijn een aantal plekken beschikbaar voor vrouwen met een stadspas of minimuminkomen. Kom je in aanmerking voor een verlaagd tarief? Meld je aan en stuur een mailtje naar academie@bloeiengroei.org

Heb je nog vragen? Dan kun je ook bellen: 06-8200 8030 of mail naar academie@bloeiengroei.org.

Het team van de Academie

Docent Ann Doherty

Ann Doherty is oprichter en coördinator van de Amsterdam-tak van Cityplot en de vrouw achter CSA Tuinen van West. Ze heeft heeft een lange geschiedenis achter de rug m.b.t. voedsel telen in de stad. Ze is vooral gek op zaden, kruiden, bijen en wormen. Cityplot is is vereerd om samen te werken met de vrouwen van Bloei & Groei. Samen gaan we de stad nog groener en socialer maken!

Docent Marye Cherry

Marye Cherry is docent bij de opleiding tot Assistent tuincoach.

De Groene kweekvijver is een samenwerking met:

De Bloei & Groei Academie wordt ondersteund door de volgende partners:

Cursus Verfplant docent

Heb je iets met natuur, kleur en creativiteit? Wil je alles leren over verfplanten, én deze kennis ook delen met anderen? Meld je dan aan voor de cursus tot verfplant docent bij op de Gift of Colour tuin!

Onder de paraplu van de Bloei & Groei academie en vanuit een samenwerking met Claudy Jongstra is de cursus verfplant docent geboren en geproduceerd. In een traject van negen weken zul je in verschillende workshops alles leren over de fascinerende wereld van verfplanten en het maken en aanbrengen van natuurlijke verf – van plant tot eindwerk. Daarnaast leer je hoe je deze kennis kan overdragen aan anderen, en ontwikkel je je eigen workshop. Uiteindelijk kun je verfplant docent worden bij Bloei & Groei. Dit alles op de unieke groene oase, onze Gift of Colour tuin – de eerste en enige ecologische verfplantentuin van Amsterdam.🎨

🖌️ Voor wie
De cursus is voor alle vrouwen woonachtig in Amsterdam Zuidoost vanaf 21 jaar, die graag hun kennis willen vergroten en creatieve potentieel willen ontsluiten. En graag aan de slag zouden willen als verfplant docent voor Bloei & Groei op de Gift of Colour tuin.

Of je nu kunstenaar, tuinier, docent of gewoon enthousiast plantenliefhebber bent – iedereen welkom!

Ja, ik wil mezelf aanmelden!

Een uniek programma – dit moet je weten:

 • Onder begeleiding van professionals doe je theoretische en praktische kennis op over allerlei kleurplanten, uiteenlopende verf- en textieltechnieken (zoals tie-dye, shibori en vilten), én leer je deze kennis over te dragen aan anderen en je eigen workshop opzetten.
 • De cursus tot verfplant docent is gekoppeld aan de openstaande vacature voor verfplant docent op de Gift of Colour tuin. Tijdens de cursussen leer je onze drie educatieprogramma’s kennen en lesgeven aan verschillende doelgroepen om je kennis te delen met bezoekers van de GoC-tuin.
 • Kennis ga je meteen toepassen en oefenen in de praktijk op de stagedagen tijdens het Tuincafé en in het Rijksmuseum.
 • Aan het einde van de cursus ontvang je, tijdens het bezoek aan studio Claudy Jongstra, een certificaat waarmee je bevoegd bent om als verfplant docent bij Bloei & Groei workshops te verzorgen.
 • De cursus draagt bij aan de ontwikkeling van groene, sociale en persoonlijke competenties, en jouw werk is gekoppeld aan verbinding met de buurt en community-building.
 • Je draagt actief bij aan activiteiten en missie van Bloei & Groei en wordt onderdeel van de Bloei & Groei community en academie alumni.

De cursus tot verfplant docent is opgericht in samenwerking met masterplan ZO=Zuidoost en kunstenares Claudy Jongstra.

Praktische informatie

🖌️ Wanneer
Je kunt je vanaf nu inschrijven voor de cursus tot verfplant docent! Deze cursus duurt van juli tot september 2023.

We starten op zaterdag 8 juli 2023. De andere lesdagen zijn op zaterdag 15 juli, 22 juli, 29 juli (10.00-18.00 uur), 19 augustus en woensdag 23 augustus (atelier Claudy Jongstra), van 9:30 tot 16:30 uur op de GoC-tuin in het Nelson Mandelapark in Amsterdam Zuidoost.

🖌️ Waar
De lessen vinden plaats op de Gift of Colour tuin in het Nelson Mandelapark, een bloeiende community waar naast een unieke verfplantentuin er ook een bloemenweide is en er moestuinen voor bewoners zijn. Klik hier voor meer informatie over de tuin.

🖌️ Kosten
Deelname aan deze cursus is een eenmalig bedrag van €250,-. Voor vrouwen die de verfplant coach cursus in 2022 gevolgd hebben, geldt een gereduceerd tarief van €50,-.

Is de deelnameprijs te hoog voor jou? Laat het ons weten, er is een kortingstarief beschikbaar.

🖌️ Aanmelden

Meld je aan via het aanmeldingsformulier.

Heb je nog vragen? Schroom niet en mail naar giftofcolour@bloeiengroei.org.

Partner worden van de Bloei & Groei Academie?

Onze cursus tot assistent tuincoach is een primeur in Nederland. Een werk- en leeromgeving voor bewoners die door middel van ‘groen’ bewuster, zelfredzamer en krachtiger in het leven kunnen staan.

Met deze cursus willen wij ook de arbeidsparticipatie van vrouwen die een afstand hebben tot de arbeidsmarkt bevorderen, zodat ook zij met groen een bijdrage kunnen leveren in de maatschappij, en in hun gezinnen en wijken. Ben je geïnteresseerd om hier als (inhoudelijke) partner bij betrokken te worden? Neem contact op met Ama Koranteng-Kumi om de mogelijkheden te bespreken via ama@bloeiengroei.org