Bloei & Groei Academie

Groei verder bij de Bloei & Groei Academie

De Bloei & Groei Academie is gestart in 2019 en biedt cursussen waarmee je aan een betekenisvolle relatie met de natuur bouwt. Daarbij doe je skills, kennis en inspiratie op voor nieuwe mogelijkheden, professioneel en persoonlijk. We zijn een pionierende organisatie in sociale-groene projecten met een thuisbasis in Amsterdam Zuidoost, waar veel kennis over planten, kruiden en (moes)tuinieren te vinden is. Ons cursusaanbod biedt jou de juiste handvatten en een krachtige boost om eindelijk je eigen ding te kunnen doen!

Onze eerste cursus leidt vrouwen op tot Assistent Tuincoach en is in samenwerking met Cityplot. Je kunt je nu aanmelden voor 2024!

Meer informatie

Onze tweede cursus leidt vrouwen op tot Verfplant Workshopdocent en is in samenwerking met kunstenaar Claudy Jongstra.

Meer informatie

In 2024 starten wij met de nieuwe MasterclassZet je eigen Groene Community initiatief op! Je kunt je nu aanmelden voor 2024.

Meer informatie
6de editie Cursus Assistent Tuincoach

In deze cursus word je in 7 maanden intensief opgeleid tot een Assistent Tuincoach.

Wat maakt deze cursus uniek?

 • We bieden een programma dat bijdraagt aan de ontwikkeling van jouw groene, sociale en persoonlijke competenties. Met een mooie mix van theorie en praktijk in de tuin.
 • Opgericht in 2019 en in samenwerking met stadsboerin en permacultuur expert Ann Doherty (Cityplot) en verschillende gastdocenten.
 • Je leert in 1 tuinseizoen de ins en outs van onze unieke healing & community tuinen: van aanleg, beheer tot begeleiding, je doet mee op de tuin en krijgt zo echt een kijkje achter de schermen van Bloei & Groei.
 • We houden de groep bewust klein, zodat we jou onze volle aandacht kunnen geven.
 • Je komt terecht in een hechte groep vrouwen die een nieuwe stap maken in hun leven en écht gaan doen waar hun hart ligt.
 • Na afloop van deze cursus kan je in aanmerking komen om als Assistent Tuincoach (betaald) aan de slag te gaan op een Bloei & Groei moestuin en ook door te groeien naar een zelfstandige rol als tuincoach (betaald).
 • Met jouw opgedane kennis ligt de wereld aan je voeten en kan je ook elders aan de slag en een mooie impact maken!

 

Voor wie

 • Voor vrouwen – met of zonder groene vingers
 • Vrouwen woonachtig in Amsterdam Zuidoost en Nieuw-West hebben voorrang
 • Na afloop wil je aan de slag op een Bloei & Groei tuin of elders

 

Met deze cursus willen wij ook de arbeidsparticipatie van vrouwen stimuleren.

Ja, ik wil mezelf aanmelden!

Het programma: dit moet je weten.

 • We starten in maart en eindigen in oktober 2024.
 • 8 Groene theorielessen, één keer per 2 weken op dinsdag avonden van 19:00 tot 21:00 uur (online).
 • In deze theoretische groene lessen doe je kennis op over moestuinieren volgens de permacultuur principes. Van een moestuin ontwerp maken, over compost & bodem, tot het ergonomisch gebruik van tuingereedschap.
 • Uitstapjes naar de Tuinen van West en Bloei & Groei tuinen.
 • Bloeisessies gericht jouw persoonlijke bloei en competenties.
 • Je bent minstens 2 dagdelen per maand op jouw Bloei & Groei tuin voor praktijkstage. Dit onder begeleiding van een tuincoach.
 • Op de betreffende tuin loop je stage tijdens het hele tuinseizoen (van maart tot eind oktober 2024). Klik hier voor meer informatie over de tuinen.
 • Belangrijk: Je hebt niet een eigen tuintje maar werkt mee op een gemeenschappelijke tuin en/of ondersteunt deelnemers met hun eigen tuintje.
 • Werken op de tuin is een mooie gelegenheid om de theorie toe te passen in de praktijk, nieuwe inzichten en ervaring op te doen, en sociale competenties te ontwikkelen. Ook draag je actief bij aan de activiteiten en missie van Bloei & Groei.
 • Oogstfeest en diploma uitreiking in het najaar.
 • Je wordt onderdeel van de Bloei & Groei community en Academie alumni.

 

Investering 

De investering bedraagt €350,- inclusief cursusmateriaal en alle bloeisessies en uitstapjes.

Er is ook een verlaagd tarief van €150. Er zijn een aantal plekken beschikbaar voor vrouwen met een stadspas of minimuminkomen. Kom je in aanmerking voor een verlaagd tarief? Meld je aan en stuur een mailtje naar academie@bloeiengroei.org.

Aanmelden kan tot 25 februari 2024.

We hebben plek voor maximaal 15 deelnemers, dus wees er snel bij!

Zie je jezelf bloeien op onze tuinen? Aarzel niet en meld je hier aan.

Heb je nog vragen? Mail naar academie@bloeiengroei.org.

Het team van de Academie

Docent Ann Doherty

Ann Doherty is oprichter en coördinator van de Amsterdam-tak van Cityplot en de vrouw achter CSA Tuinen van West. Ze heeft heeft een lange geschiedenis achter de rug m.b.t. voedsel telen in de stad. Ze is vooral gek op zaden, kruiden, bijen en wormen. Cityplot is is vereerd om samen te werken met de vrouwen van Bloei & Groei. Samen gaan we de stad nog groener en socialer maken!

Docent Ama Koranteng-Kumi

Ama - Oprichter en Directeur -Bloei & Groei

Ama Koranteng-Kumi is de Oprichter en Directeur van Bloei & Groei.

Cursus Verfplant Docent

Heb je iets met natuur, kleur en creativiteit? Wil je alles leren over verfplanten, én deze kennis ook delen met anderen? Meld je dan aan voor de cursus tot verfplant docent bij op de Gift of Colour tuin!

Onder de paraplu van de Bloei & Groei academie en vanuit een samenwerking met Claudy Jongstra is de cursus verfplant docent geboren en geproduceerd. In een traject van negen weken zul je in verschillende workshops alles leren over de fascinerende wereld van verfplanten en het maken en aanbrengen van natuurlijke verf – van plant tot eindwerk. Daarnaast leer je hoe je deze kennis kan overdragen aan anderen, en ontwikkel je je eigen workshop. Uiteindelijk kun je verfplant docent worden bij Bloei & Groei. Dit alles op de unieke groene oase, onze Gift of Colour tuin – de eerste en enige ecologische verfplantentuin van Amsterdam.🎨

🖌️ Voor wie
De cursus is voor alle vrouwen woonachtig in Amsterdam Zuidoost vanaf 21 jaar, die graag hun kennis willen vergroten en creatieve potentieel willen ontsluiten. En graag aan de slag zouden willen als verfplant docent voor Bloei & Groei op de Gift of Colour tuin.

Of je nu kunstenaar, tuinier, docent of gewoon enthousiast plantenliefhebber bent – iedereen welkom!

Ja, ik heb interesse!

Een uniek programma – dit moet je weten:

 • Onder begeleiding van professionals doe je theoretische en praktische kennis op over allerlei kleurplanten, uiteenlopende verf- en textieltechnieken (zoals tie-dye, shibori en vilten), én leer je deze kennis over te dragen aan anderen en je eigen workshop opzetten.
 • De cursus tot verfplant docent is gekoppeld aan de openstaande vacature voor verfplant docent op de Gift of Colour tuin. Tijdens de cursussen leer je onze drie educatieprogramma’s kennen en lesgeven aan verschillende doelgroepen om je kennis te delen met bezoekers van de GoC-tuin.
 • Kennis ga je meteen toepassen en oefenen in de praktijk op de stagedagen tijdens het Tuincafé en in het Rijksmuseum.
 • Aan het einde van de cursus ontvang je, tijdens het bezoek aan studio Claudy Jongstra, een certificaat waarmee je bevoegd bent om als verfplant docent bij Bloei & Groei workshops te verzorgen.
 • De cursus draagt bij aan de ontwikkeling van groene, sociale en persoonlijke competenties, en jouw werk is gekoppeld aan verbinding met de buurt en community-building.
 • Je draagt actief bij aan activiteiten en missie van Bloei & Groei en wordt onderdeel van de Bloei & Groei community en academie alumni.

De cursus tot verfplant docent is opgericht in samenwerking met masterplan ZO=Zuidoost en kunstenares Claudy Jongstra.

Praktische informatie

🖌️ Wanneer
Je kunt je vanaf nu inschrijven voor de cursus tot verfplant docent! Deze cursus duurt van juli tot september 2024. Het programma bestaat uit 6 lesdagen op de Gift of Colour tuin in Amsterdam Zuidoost (+ een les in het atelier van Claudy Jongstra).

🖌️ Waar
De lessen vinden plaats op de Gift of Colour tuin, de eerste en enige verfplantentuin van Amsterdam in het Brasapark.

🖌️ Kosten
Deelname aan deze cursus is een eenmalig bedrag van €250,-. Voor vrouwen die de verfplant coach cursus gevolgd hebben, geldt een gereduceerd tarief van €50,-.

Is de deelnameprijs te hoog voor jou? Laat het ons weten, er is een kortingstarief beschikbaar.

Heb je nog vragen? Schroom niet en mail naar academie@bloeiengroei.org.

Masterclass: Zet je eigen groene community initiatief op!

Dé masterclass voor vrouwen met de passie om een eigen unieke groene community initiatief op te zetten in Amsterdam

Loop je al een tijdje met een zaadje in je hoofd en ben je nu klaar om te planten? Doe mee met deze masterclass en je wordt in 7 zaterdagen geïnspireerd en klaargestoomd om een succesvol groene initiatief op te zetten dat social impact maakt.

Wat maakt deze masterclass uniek?

 • Inclusiviteit staat centraal. Je krijgt de handvatten om te bouwen aan een werkelijk inclusief project. Dit creëert vruchtbare grond  voor diversiteit, gelijkwaardigheid en waardevolle inzichten over  jouw eigen positie als initiatiefnemer.
 • Een unieke masterclass op het snijvlak van groen, sociaal, community building en projectmanagement.
 • In een kleine hechte groep (maximaal 8 deelnemers) krijg je een inspirerende mix van theorie- en praktijkopdrachten en de  inzichten om een duurzaam project op te zetten.
 • We bieden de dedicated (head)space en focus om ondanks je drukke leven in een een korte tijd jouw initiatief op te zetten.
 • Je krijgt een 1-op-1 sessie met Ama Koranteng-Kumi, de oprichter van Bloei & Groei.
 • Jouw project krijgt feedback van jouw peers en tot slot een panelgesprek met ervaren sleutelfiguren in het veld!
 • Je krijgt de kans om jouw netwerk uit te breiden.
 • Er is aandacht voor jouw growth mindset. We beseffen dat allerlei overtuigingen ons soms kunnen tegenhouden. We got you en geven jou de (veer)kracht om de stap te zetten richting je droom!

 

Voor wie?

 • Je hebt affiniteit met groen, in welke vorm dan ook. Groene vingers zijn geen must.
 • Je bent woonachtig in Amsterdam (en omstreken).
 • Je bent ondernemend en wilt een eigen uniek community initiatief opzetten.
 • We verwelkomen alle fases van jouw project: van een pril idee tot een uitgewerkt concept.

 

De masterclass bestaat uit:

 • 5 modules door verschillende experts
 • 1 fieldtrip naar Bloei & Groei community tuinen en buurtorganisaties
 • Een 1-op-1 sessie met de oprichter van Bloei & Groei
 • Individuele eindopdracht met 2 feedback rondes
  • peer-to- peer
  • panelgesprek met ervaren sleutelfiguren
 • Inspirerende slotbijeenkomst

 

Data masterclass 2024

Module 1. Van idee naar duurzaam project | Zaterdag 20 april | 09:00 – 15:00
Module 2. The Green Print: groen en sociaal | Zaterdag 4 mei  | 09:00 – 17:00
Fieldtrip | Zaterdag 18 mei  | 09:00 – 17:00
Module 3.  Impactvol Financiering & samenwerkingen | Zaterdag 25 mei | 09:00 – 17:00
Module 4. Projectmanagement en organisatiestructuren | Zaterdag 8 juni | 09:00 – 17:00
1-op-1 sessies met oprichter Bloei & Groei | week 24 en week 25
Module 5. Bespreking Eindopdracht (peer to peer feedback ) | Zaterdag 22 juni | 09:00 – 17:00
Panelgesprek eindopdracht & Feestelijke afsluiting | Zaterdag 13 juli | 10:00 – 15:00

Investering 

De investering bedraagt  €795,- inclusief cursusmateriaal en lunch tijdens het programma.
Er is de optie om in termijnen te betalen. Mail hiervoor naar naar academie@bloeiengroei.org

Aanmelden kan tot 25 maart 2024.

We hebben plek voor maximaal 8 deelnemers, dus wees er snel bij!

Ja, ik wil mezelf aanmelden!

Heb je nog vragen? Mail naar academie@bloeiengroei.org.

De Bloei & Groei Academie is een samenwerking met:

Partner worden van de Bloei & Groei Academie?

Onze cursus tot assistent tuincoach is een primeur in Nederland. Een werk- en leeromgeving voor bewoners die door middel van ‘groen’ bewuster, zelfredzamer en krachtiger in het leven kunnen staan.

Met deze cursus willen wij ook de arbeidsparticipatie van vrouwen die een afstand hebben tot de arbeidsmarkt bevorderen, zodat ook zij met groen een bijdrage kunnen leveren in de maatschappij, en in hun gezinnen en wijken.

Ben je geïnteresseerd om hier als (inhoudelijke) partner bij betrokken te worden? Neem contact op met Ama Koranteng-Kumi om de mogelijkheden te bespreken via ama@bloeiengroei.org