De Gezichten van Bloei & Groei: Rosa van Giessen

In deze reeks maak je kennis met het team achter Bloei & Groei. Wat doen ze bij Bloei & Groei.

Deze week zitten we aan de digitale tafel met ons nieuwste bloeier Rosa van Giessen, Venserpolder tuincoach.

Hoi Rosa, wat doe jij bij Bloei & Groei?
“Hoi! Ik ben Rosa en werk  3 jaar als  tuincoach bij Bloei & Groei. Als tuincoach houd ik me bezig met het teeltplan voor de eigen tuinen en de productie tuinen. Naast  wekelijks tuintips via de mail en whatsapp , begeleid ik ook deelnemers op de tuin met het (leren) moestuinieren.  Ik geef ook verdiepende groene workshops bijv. over alternatieve plaagbestrijding of composteren. Dit jaar konden deze workshops door corona niet doorgegaan, maar hopelijk volgend jaar weer!

Wat doet een tuincoach?
Een tuincoach zorgt voor de wekelijkse begeleiding op de tuin. Deelnemers hoeven dus geen groene vingers te hebben om mee te doen met Bloei & Groei.  Dat maakt het zo empowering. Dat je jouw eigen voedsel leert verbouwen en zelfvoorzienend kan zijn. Je hoeft van niemand afhankelijk te zijn.

Tuinieren inspireert en het is machtig als je een zaadje ziet opkomen. Het is net alsof je duizend baby’s krijgt (hahaha). Bij Bloei & Groei proberen we een oase van rust voor vrouwen te zijn. Met je  handen in de aarde zitten en de stilte van de natuur zorgt voor een leeg hoofd. Er is ontspanning en je bent even niet bezig bent met de dagelijkse zorgen. Ook het community effect op de tuin geeft een ontzettend positief gevoel. Je bent er voor elkaar en maakt elkaar sterker door elkaar te helpen

Heb jij altijd al interesse gehad in tuinieren?
Ik ben in een activistisch gezin geboren. Mijn vader is Grieks, waar mijn opa en oma Grieks communistische verzetsstrijders waren. Zij zijn stiekem mijn idolen. Ik ben politicologie gaan studeren met de gedachte dat ik wel even de wereld kon veranderen. Ik kwam er al snel achter dat het alsmaar moeten discussiëren niet bij mij paste.  Het ging daardoor niet snel genoeg. Ik wilde een deel van de oplossing zijn, i.p.v alleen maar discussiëren. Ik was altijd al geïnteresseerd in voedsel, zoals bijvoorbeeld mijn scriptie, met als thema: “Buurtmoestuinen, als activisme tegen de voedingsindustrie”. Ik raakte helemaal in de ban van het idee dat je uit een zaadje een plant krijgt. Daarna ben ik een permacultuur opleiding gaan volgen. En zo ging het balletje rollen.

Wat is bijzonder aan tuincoach zijn bij Bloei & Groei ten opzichte van een andere plek?
Dat Bloei & Groei een empowerment en healing functie koppelt aan het tuinieren. Op andere plekken heb je alleen het tuingedeelte. Bij Bloei & Groei wordt het echt aan het geestelijke/ mentale aspect gekoppeld. Het is veel krachtiger dan alleen maar tuinieren. Dus de holistische aanpak. Mentale welbevinden, tegelijk met de kennis over  tuinieren. Alleen de groene focus is al heel mooi, maar het feit dat Bloei & Groei ook nog een focus op healing heeft, maakt het groene nog mooier. Echt een bloei effect.

Corona
Dit jaar zijn we door de corona crisis met een kleinere groep deelnemers van start gegaan en is er een grotere productie tuin opgezet. Het was een crisissituatie en ook wij moesten snel schakelen. We zagen gelijk hoe waardevol het verbouwen /produceren van je eigen voedsel is en hoe wij hierin een buurtfunctie konden hebben. 

De productietuin is uitgebreid voor een maandelijkse moestuinmarkt waar we onze biologische groenten en kruiden heel betaalbaar verkopen. We geven ook bonnen aan buurthuizen, zodat de meest kwetsbare bewoners  bij ons gratis groenten kunnen komen halen.

Wat inspireert jou?
Waar ik zelf nu mee bezig ben is om een stuk land te kopen in Spanje om zelf een zelfvoorzienend eco community te starten. Het hele idee van zelfvoorzienend zijn inspireert mij. Iemand zoals Nikki van Schyndel (auteur en tv persoonlijkheid) vind ik inspirerend. Ik ben voor 6 weken bij haar geweest in Canada. Je voedsel zelf van scratch produceren. Dat vind ik het allermooist!

Dank je wel Rosa, voor dit leuke gesprek. Heb je nog tips om in een stad zelfvoorzienend te zijn?
Ik ben een liefhebber van wildplukken, en dit is ook een manier om in de stad te wonen en zelfvoorzienend zijn. Bijvoorbeeld van de plant brandnetel is altijd wel genoeg te vinden. Waarom Brandnetel? Het is een super gezonde plant met veel eiwitten. Veel vitamines en vol met ijzer. Je kan er pesto van maken, thee, soep en zelfs textiel en  verf.  Je kan Brandnetel met blote handen plukken. Als je met je vingers de brandhaartje ophoog veegt dan word je niet geprikt. Een super nuttige plant!

Elke maand stellen we een gezicht van Bloei & Groei aan jullie voor! Blijf ons volgen via onze website, Facebook en Instagram.